Exercise, Sporten.

We weten allemaal dat het goed is om te bewegen. De een gaat wandelen, de ander gaat dansen en zo doet een ander weer aan een teamsport dan wel aan een individuele sport. Wat voor manier je ook kan bedenken: doe dit met plezier, want alleen dan kun je het volhouden.

Uit onderzoek is gebleken dat bij gebrek aan beweging er 2 keer zoveel meer kans bestaat op vervroegd sterven dan bij iemand die minimaal 20 minuten per dag beweegt (zie onderzoek gedaan onder ruim driehonderdduizend Europeanen; ajcn.nutrition.org).

Als jij ‘s morgens op moet staan om met tegenzin een ‘5 kilometer loop’ te doen dan houd je dat niet lang vol. Als lopen het enige alternatief is voor jou, probeer dit dan in klein mootjes te hakken. Dus in plaats van 5 kilometer te lopen, loop dan 10-15 minuten zo hard als je kan (na het opwarmen van je spieren natuurlijk). Dan tijdens je lunchpauze in plaats van aan tafel te zitten, neem jij je boterham mee naar buiten, ga met wat collega’s een blokje om. Ga niet slenteren maar neem een stevige looppas. Nu ben je al een half uur lekker buiten geweest en ook wat aan beweging gedaan. Dan ‘s avonds voor het naar bed gaan kan je weer 10-15 minuten zo hard als je kan lopen. Zo verspreid je het bewegen over je dag heen en hoef je ook niet ‘s morgens met tegenzin op te staan.

Behoor jij tot de categorie mensen die helemaal niet bewegen, dan stel ik voor dat je gaat beginnen.

Zoek lekker zittende kleding waar je gemakkelijk in kan bewegen. Ga gedurende een week elke dag maar 5 minuten buiten lopen, gewoon wandelen. Dan de week erna 10 minuten; zo bouw je dat op totdat je je fit genoeg voelt om na 4 weken 20 minuten elke dag te lopen. Zorg dat je een supportgroep om je heen hebt. Die kan bestaan uit je partner, kinderen of vrienden; iedereen die je kan motiveren om dit vol te houden. Vraag hen met je samen te lopen, of neem een hond (die zegt nooit nee!).

Je zult merken dat jij je niet alleen fitter gaat voelen maar ook tegelijkertijd lekkerder in je vel gaat zitten. Dat komt door het prethormoon endorfine dat vrijkomt als je gaat bewegen. Dat willen wij allemaal, toch?