Listen to your body.
Het leren luisteren naar ons lichaam is een van de moeilijkste dingen die we ons zelf kunnen aanleren. Dat komt doordat wij ons zelf aangeleerd hebben onze lichaams- signalen te negeren.
Stel je voor je neemt een glaasje melk vlak voordat je een vergadering in gaat. Je krijgt een beetje brandend, pijnlijk gevoel in je maag. De pijn trekt je aandacht, maar je moet naar de vergadering, je hebt eigenlijk geen tijd om met de pijn om te gaan. Het verstoort je concentratie en dus negeer je het ongemakkelijk gevoel. Je drinkt wat water of neemt een maagtablet. Je denkt ten slotte dat het een brandend maagzuur is dat verholpen kan worden met een tabletje. Je concentreert je volledig op je vergadering en probeert zo gefocust mogelijk te zijn, de pijn te negeren totdat de maagtablet zijn werk gaat doen. Dat doe je een aantal keren gedurende een aantal maanden. Pijn + ongemakkelijk gevoel => maagtablet. Dit alles zonder erbij stil te staan waar dat ongemakkelijk gevoel vandaan komt. Wat is de oorzaak van het gevoel dat ik in mijn maag heb? Het komt niet uit om hier over na te denken.
Ga eens even na hoe vaak je denkt dat deze ongemakkelijke gevoelens zo vanzelf verdwijnen of met pijnstillers te verhelpen zijn? Het negeren van deze ongemakken kunnen leiden tot verergering van de kwaal.
We zijn in deze maatschappij volledig vervreemd geraakt van onze gevoelens en ons lichaam. Wij zijn een Quick fix-maatschappij geworden van een pilletje tegen elke kwaal en wij overtuigen onszelf dat slechte middelen niet zo slecht zijn als we er maar een beetje van nemen.
Zo denken we bijvoorbeeld dat maximaal twee glazen alcohol drinken per dag niet zo slecht voor ons is; het zou juist goed zijn voor de werking van ons hart. Echter van het totaal aantal auto-ongevallen in Nederland in 2014 zijn er ruim 3000 gerelateerd aan alcoholgebruik tijdens het rijden. Alcohol heeft een negatief effect op het hele lichaam. Het verhoogt:
- het risico op een hart infarct
- het risico op maagzweer
- het risico op kanker
- het verhoogd de bloeddruk, wat zeer slecht voor het hart en de bloedvaten is. We gedogen drugs of soft drugs. Velen geven toe aan hun nieuwsgierigheid of gaan er onder groepsdruk gebruik van maken. Sommigen mensen ontvluchten liever de realiteit en storten zich op deze verslavende middelen. Maar dat is niet het antwoord; daardoor creëer je een nog groter probleem vanwege hun verslavend karakter.
- Het is beter matigheid toe te passen in ons dagelijks doen en laten. Matigheid betekent hier niet minder drugs of alcohol, maar juist geen gebruik maken van die substanties en matig gebruik maken van die dingen die goed voor ons zijn. Dus in plaats van een groot etensbord een klein bord en in plaats van een glaasje wijn een glas water.
- Verder denken wij dat ook koffie of cafeïne helemaal niet zo slecht voor ons zijn; daar door een aantal kopjes koffie te drinken kunnen wij wakker blijven en denken dat wij productiever zijn. Maar is dat werkelijk het geval? Cafeïne is verslavend, het kan leiden tot depressie en angststoornissen. Het verhoogt ook de kans op vroeggeboorte.