De ‘H‘ voor ‘Health’.

De letter H heb ik verdeeld in 2 onderdelen die met Health te maken hebben, namelijk voeding en water.

Een meeste focus wordt op voeding gelegd. Hoelang kan jij leven zonder eten? Heb je daar weleens over nagedacht?

Een van de oudste verhalen dat ik hierover ken, is dat van Jezus die 40 dagen lang niet at of dronk terwijl hij in de woestijn verbleef. Een ander verhaal van eeuwen later, is dat van Mahatma Gandhi. Hij ging in hongerstaking bij wijze van protest tegen het Britse regime en leefde 21 dagen lang zonder eten; wel dronk hij dagelijks kleine slokjes water. Je kunt hieruit concluderen dat eten essentieel is voor het in stand houden van je leven.

Tegenwoordig hoor je vaak dat je van het eten sap of smoothies kunt maken. Wat is niet lekkerder dan een goed gemaakte smoothie? Lekker koud, boordevol met alle goodies, zoals vitamines en mineralen. Het is wel duidelijk. Je kunt veel meer groenten en fruit drinken dan eten. Maar het drinken van je groenten en fruit moet een aanvulling zijn op je dieet, het moet juist niet het eten vervangen! Bij elke vorm van verwerking van je eten, behalve door het zelf te malen met je tanden, verander jij de samenstelling van je eten alvorens je het tot je neemt. Er zit minder vitamines en mineralen in het sap of smoothie na dit proces.

Een hype van de laatste jaren zijn de power foods. Als je het woord power food hoort, denk je misschien dat je maar een klein hoeveelheid van etenswaar hoeft te eten en dat het resulteert in voldoende ‘power’ voor de hele dag. Maar is dat zo? Ik ben opgegroeid in een McDonalds’ fast foodcultuur. Het woord zegt het al: snel gemaakt, snel gegeten en snel weer honger. De power foods daarentegen hebben meer langzaam verteerbare vezels, waardoor je hongergevoel minder snel terugkomt. Je kunt veel langer met een maaltijd doen. De voordelen hiervan zijn dat het goed is voor je: 1. maag, 2. taille, 3. tanden, en last but not least je 4. portemonnee.

Ik zou zeggen: Laat dat fast food maar staan en ga voor wat meer vezelrijk eten.

Uitdaging: Eet de komende 10 dagen zuiver plantaardig. Eet dus geen vlees of vleessoorten en geen derivaten hiervan (zoals bijvoorbeeld gelatine). Probeer de power foods ook eens uit. Ik zou graag willen weten wat voor effect deze uitdaging op jou heeft gehad.